Et er at fælde et træ, noget andet er at afgrene det og skære det op. Når først træet ligger på jorden, kan du starte med at skære grenene af også kaldet afkvistning eller afgrening. Dette kan være et meget farligt arbejde idet motorsaven kan blive kastet tilbage når spidsen af sværdet rammer en gren uheldigt. Mange kommer således alvorligt til skade ved netop afkvistning/afgrening.

En af de farligste situationer, du kan komme ud for, når du arbejder med motorsaven, er et tilbageslag. Et tilbageslag kan opstå, hvis enden af motorsavens sværd rører en genstand, fx det træ, du er ved at save i. Det kan resultere i, at savspidsen lynhurtigt ryger i vejret og bliver slynget bagover mod dig.

Tilbageslag kan også ske, hvis træet lukker sammen om og klemmer savkæden i snittet. Det kan skubbe saven hurtigt tilbage mod den, der bruger saven.

For at undgå tilbageslagsulykker bør du derfor holde et vågent øje med sværdspidsen på motorsaven mens du saver så du undgår at en skjult gren kommer i kontakt med spidsens tilbageslagsområde.

Her er nogle tips til hvordan du afgrener med din motorsav.

  1. Kontroller din arbejdsstilling.
    Stå på venstre side af stammen med fødderne let spredte i ca. skuldersbreddes afstand, ryggen lige og saven hvilende på stammen. Arbejd fra rodenden op mod toppen af træet. Bevar altid stammen som barriere mellem dig og saven, mens du arbejder dig hen langs træet. På den måde kan du arbejde sikkert og komfortabelt.
  2. Hold fast rundt om det forreste håndtag med venstre tommelfinger og giv fuld gas, inden du begynder at skære.
  3. Grenene på den ene side af stammen kan skæres i nedadgående bevægelse med trækkende kæde. Lad evt. Savens krop hvile mod stammen, og roterdrej sværdet i en løftebevægelse mod grenen.
  4. Grene som står lodret op skæres med saven liggende på siden, enten med en trækkende eller skubbende kæde. Brug tommelfingeren til at styre gashåndtaget.
  5. Tykkere grene der presser ned mod jorden, skal du muligvis skære nedefra med skubbende kæde for at forhindre, at sværdet og kæden ikke bliver klemt fast. Lav først et lille snit i toppen for at forhindre, at grenen flækker. Pas på, at grenen ikke springer op, når du skærer igennem.
  6. Virkelig tykke og ujævne grene er lettere at skære lidt efter lidt i håndterbare længder. Lav først et snit på undersiden, inden du skærer en længde af fra oven. HUSK - der er en betydelig risiko for tilbageslag under afgrening.

Comment